MLM, a közösségi bevásárlás

Teljesen más megvilágításból tekintek jelenleg az MLM rendszerben működő termékforgalmazókra. Azt gondolom ez a jövő bevásárlási szokásainak egyik formája. Miért? Mondom, szépen sorban.

Ki ne emlékezne anno a Magyarországon elsők között berobbant MLM rendszerben működő cégre az Amway-re. Üzleti alapon közelítette meg, hogy minél több embert “beszervezzen” a rendszerbe. “Ha szeretnél több milliós fizetést, gyönyörű sportkocsit magadnak, akkor itt a helyed.” Vagy. “Nem kell mást tenned, mint elérned, hogy minden háztartásban ezeket a termékeket használják. Itt nincs határ, csak a csillagos ég. Független lehetsz pénzügyileg, munkaidő ügyileg, stb, stb.” Ismerős? Ma is hasonlóan kezdik el ismertetni az MLM hálózatokat. Én a mai szemléletemmel egyáltalán nem így közelítek a témához.

Az már köztudott, hogy a drogériákban és a patikákban kapható háztartási termékek és táplálék kiegészítők minősége messze elmaradt azoktól a termékektől, mint amelyeket MLM rendszerben forgalmaznak, hiszen ez utóbbi máshogy nem tud talpon maradni, csak ha valóban minőségi és tapasztalati alapon kiváló ajánlásokkal rendelkezik. Tehát az első fontos szempont nálam a minőség. Dr. Lenkei Gábor is számtalan alkalommal világított rá a témára, hogy a ma forgalomban lévő vitaminok és egyéb táplálék kiegészítők mennyire kevés hatóanyagot tartalmaznak ahhoz, hogy valóban minőségi életet tudjuk élni a fogyasztásuk által. Nem részletezem, de köztudott, hogy egy ördögi kör, hiszen, ha olyan táplálékkiegészítőket fogyasztunk, amik nem járulnak hozzá a szervezetünk tökéletes működéséhez, előbb- utóbb szembesülnünk kell a következményeivel, a betegségekkel. Ha a klasszikus úton közelítünk a gyógyuláshoz, orvos, majd a patika következik és a töménytelen gyógyszeráradat, a maga mellékhatásaival és függőség kialakulásával. Tehát saját érdekünk diktálja azt, hogy találjuk meg a piacon azokat a készítményeket, ami valóban az egészségünk megőrzését, helyreállítását hivatott szolgálni.

A másik, a közösségi szemlélet. Ha bemegyek egy nagy áruházlánchoz vásárolni, mindamellett, hogy biztosan több minden kerül a kosaramba (marketingből én is tanultam hogyan van kialakítva a bevásárló tér, hogy minél több mindent betegyél a kosaradba), mint amire valóban szükségem van, személytelen az egész. Nincs mögötte valós tapasztalat, valós példa, emberi minta, hogy az valóban jó a szervezetemnek, a családomnak. Továbbá nem utolsó sorban a vásárlásommal, a pénzemmel hozzájárulok a nagy multiláncolatok vezetőinek a gazdagodásához ahelyett, hogy kicsit hátralépve, objektíven mérlegelve ezt is végiggondolnám. Hiszen, ha pl. élelmiszert is a helyi zöldségestől, hentestől vásárolok mindamellett, hogy nagy valószínűséggel jobb minőséget kapok, a pénzem is helyben marad, annál a helyi kereskedőnél. Na, itt a lényeg, visszakanyarodva az MLM rendszerek működéséhez. Azáltal, hogy ilyen úton vásárolok, a profitból az az ember is részesül, akihez beléptem, és egy idő után a piramis felépítésből adódóan előbb-utóbb én is részese leszek a profitláncolatnak.

Nem kell feltétlenül üzletnek tekinteni egy MLM rendszerhez való csatlakozást. Én személy szerint ezt a két fontos dolgot ragadtam meg a dologból, a minőséget és a közösségi vásárlás szellemiségét.

Nem szeretem, ha bárki be akar “szervezni”, tukmálni, fényes célokat és üzleti lehetőséget villant fel. Nincs szükségem több milliós fizetésre és csilli-villi sportkocsira. Nekem a lényeg, az ember maga. Szeretem, ha egy rendszer úgy van felépítve, hogy az emberi szempontok szem előtt vannak tartva.

Azt gondolom a világunk egyre inkább ebbe az irányba változik. Hiszen mi van jelenleg? Rettegésben vagyunk tartva, hogy majd jön a vakcina, meg majd az egészségügy, meg a kormány, meg mindenféle tőlünk kívülálló majd megment. Nem. A saját egészségünk csak nekünk fontos, így nekünk, magunk kell kezünkbe vegyük az irányítást.

A másik vonala a mai történéseknek, a pénzügyileg nagyfokú kitettség. Elveszített munkahelyek, csődbe ment üzletek. Az MLM úgy van felépítve, hogy a közösség tagjai magukról, egymásról gondoskodnak pénzügyileg, azáltal, hogy “csak” megveszik, amire szükségük van. Háztartási termékek, táplálék kiegészítők.

Igen, én is tagja lettem egy hálózatnak és most szemezek egy másikkal is, mert nem gondolom, hogy csak egy út, ami járható. Az egyikben ez, a másikban az, ami vonzó és szükségem van rá.

Itt tartok most ebben a témában, és persze mindenki mérlegeljen maga, miben hisz, mit tekint hitelesnek és a saját maga számára elfogadhatónak.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s