A tárgyi játékdömping kezelése

A korábbi bejegyzésem (https://egyenifelemelkedes.wordpress.com/2019/05/27/gyerekjatekok-anyai-szemmel/) folytatásaként, ami egy dühöngés és panaszáradat egyvelege volt, most következzen az általunk alkalmazott megoldás.

Volt egy nagyon határozott délutánom, amikor megelégeltem, hogy belefulladunk a játékokba. Kiválogattam azokat, amelyek töröttek, de még valamennyire használhatóak, pl. az autók három kerékkel és mentek ki a kertbe kerti játéknak. Ezeket tavasztól őszik kiszívja a nap, tovább romlik az állapota, így szezon végén, ősszel mentek a kukába. Tudom környezetszennyező, de a lelki békém és a gyerekek “levegőhöz” jutása most fontosabb.

Aztán egy újabb körben kiválogattam azokat, amikkel gyakorlatilag egyáltalán nem játszanak. Ezek mentek adományba. Ilyen volt pl. Sanyi baba, ami egy tökéletesen kidolgozott csecsemő baba, felszereléssel, babakocsi, tányér, kanál, bili, ruha, sapka, cumisüveg, stb. Ezt akkor kapta Marci, amikor született Matykó, hogy majd ő is utánoz. Ez igaz is volt egy-két alkalommal akkoriban, de ennyi. Sanyi szolgálati ideje lejárt, viszont egy kislánynak nagy örömet tudunk vele szerezni. Ezekből a kihasználatlan játékokból is lett egy hatalmas doboz. Szuper, haladunk.

Kiválogattam egy kis ládába azokat az apróságokat, ami kindertojásban lévő játékok, és minden apró vicek-vacak. Számomra ezek értéktelenek, a fiúknak viszont annál kedvesebb. Megkértem őket válasszanak ki néhányat, amit nagyon szeretnek, rendszeresítettünk neki egy dobozt, amibe visszapakolják, ha már nem játszanak vele és kész. Ez szuperül működik. Azt a néhány darabot tök jól kiveszik, nézegetik és mindig visszarakják a gyűjtőhelyükre. A többi az ágyneműtartóban pihen, várva, hogy majd helyet cseréljen az éppen aktuálisan használtakkal. Így nincs millió apró kütyü szanaszét, de mindenki boldog, mert nem dobtam ki mindet. Mi motiválta őket, hogy tartsák a tárolódobozban? Mondtam nekik, ha nem pakolják vissza, akkor én pakolom el, de abban nem lesz köszönet, mert megy a kukába. Ennyi. Nem kellett elmondanom többször. (pedig mennyi mindent el kell milliószor :))

Megbeszéltem a családtagokkal, barátokkal, hogy rendben van, ha vesznek játékok, hiszen a gyerekek ennek örülnek igazán, de az minőségi legyen. Ne olyan, aminek az első használatnál kitörik a kereke, letörik az ajtaja, stb. Ilyen minőségi márka a Lego és a Playmobil, Schleich. (nem fizetett reklám 😉

Playmobilból azóta már teljes készleteink vannak, tűzoltókból, rendőrökből, dínókból, sárkányokból, de annyira fantasztikus a kialakítása, hogy el vagyok ájulva. A rendőrautó világít, de ha néhány percig nem használod, lekapcsol a világítás magától, így nem meríti az elemet feleslegesen. A sziréna nem üvölt fülsiketítő módon, hanem éppen csak szól egy rövid dallammal és kész. A kerekeinek van egy speciális vájat, amibe bele kell illeszteni a kerekeket, így véletlenül sem tudnak eltörni. Az ajtaja nem nyílik, a tetejét kell levenni, hogy beleültesd a bábukat, így véletlenül sem tud letörni.

A Schleich szintén nagyon jó minőségű, mindamellett, hogy nagyon profi és aprólékos az állatok kialakítása.

Ha éppen következik valamilyen ünnep megbeszéljük mit szeretnének, majd átbeszélem a családdal, barátokkal, hogy mi a kívánság és melyik márkát részesítsék előnyben.

Megszüntettem a játéktárolókat, abban a formában, ahogy korábban, amiben ömlesztve van a sok játék. Most egy-két darab van a játéktárolókban, ami tényleg olyan terjedelmét tekintve, hogy nem praktikus polcra rakni.

A fiúk szobájában ilyen alacsony szekrények vannak, – a régi dohányzó asztalunk, meg tv asztalunk, – így az ő magasságukban viszonylag nagy felületen ki tudjuk rakni azokat a játékokat, amikkel éppen játszanak. Mondanom sem kell, azóta rendszeresen használva van minden, ami elöl van, míg amikor ömlesztve ott volt minden, semmit nem játszottak tárgyi játékokkal gyakorlatilag. Itt is visszaigazolódott a kevesebb több szlogen.

Itt tartunk most, én erre jutottam a tárgyi játékok témában. Persze a sikerhez nagyban hozzájárult egyrészt, hogy nagyobbak lettek, másrészt, hogy beszüntettük a tv nézést, de ez egy újabb bejegyzés témája lehet.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s