Több frontos küzdelem a berögzült rendszer ellen

Azt látom és tapasztalom, hogy egy hatalmas nagy szemléletváltás megy végbe nem csak itt Magyarországon, hanem több témában a világban is. Sokan gondolkodnak el olyan témákról mélyrehatóbban, hogy hogyan lehetnének még környezettudatosabbak, hogyan tudnának még egészségesebben élni, mit tehetnének nap, mint nap azért, hogy a világunk még szebb és jobb legyen. Én is ezt teszem, lehet ezért is figyelek fel arra, hogy egyre többen vagyunk. Mire gondolok konkrétan?

A hulladékmentes, de legalábbis a háztartási hulladékok mennyisége elleni törekvés nem új keletű téma, de azt veszem észre, hogy futótűzként terjed. Még mindig nem beszélhetünk tömegekről az ország összlakosságát ha nézzük, de tetszik a tendencia. Egyre többen igyekeznek a saját kis vászonzsákjaikba, üvegedényeikbe, tartóikba vásárolni, egyre többen vásárolnak környezettudatos háztartási szereket, stb. Kíváncsi lennék az erre vonatkozó statisztikára, de szerintem felívelőben van az a réteg, aki igyekszik a mindennapi tevékenységeivel tenni a környezetünkért. Azt gondolom ezt csak így lehet, mivel ha arra várunk, hogy a politikusok majd megoldják a mindenféle nemzetközi környezetvédelmi egyezményekkel és intézkedésekkel, akkor nagy bajban vagyunk. Sok kicsi is okozhat változást, ha mást nem egy szemlélet váltásbeli változást. A politikusok is mindig azt lovagolják meg, amin a tömegek lovagolnak, hogy úgy mondjam. 🙂 Ha egyre többen leszünk, akkor tömeget fogunk képviselni. A régi berögződésekkel szembeni küzdelem azonban nem egyszerű. Én is tapasztaltam nem egyszer, hogy elutasítást kaptam amiatt, mert a saját kis edénykémbe szerettem volna vásárolni. Nem gond, megyek akkor máshova, ahol működik. Ha majd az eladási statisztikákba csúnyán belenyúlnak a hozzám hasonlók, akkor majd fogják engedélyezni minden üzletben. Csak így lehet eredményt elérni. Azzal, hogy kivonulunk az utcákra, maximum annyit lehet elérni, hogy írnak róla, de tényleges változást nem. A jelenlegi rendszer ellen nem a saját eszközeikkel kell harcolni. Tömegeket kell jó irányba állítani és akkor fordul a nagy hajó is, én ezt így látom.

Igaz ez a táplálkozásra is. Lehet azért figyeltem fel erre a rétegre, aki a hús és tejtermék mentességre törekszik a táplálkozásában, mert igyekszem én is csatlakozni, de itt is hasonló pozitív, felívelő tendenciát látok. A napokban olvastam, hogy Jamie Oliver megkérdezte a követőit, hogy miről szóljon a következő szakácskönyve és egyértelműen a vegán, de legalábbis vega témát kérték a legtöbben.

A jelenlegi élelmezési rendszer fenntarthatatlan hosszú távon a Földön. Már ahol van, mert ugye van, ahol éhezés van sajnos. De, ha csak a kis országunkon belül maradunk, akkor is azt látom, hogy egyre nagyobb teret hódít a vega/vegán táplálkozási vonal. Itt is kíváncsi lennék a húseladási statisztikákra, csak kár, hogy ezek általában manipulált adatok, de a valós országos húsfogyasztásra. Jelenleg nekem is van egy kisfőnököm, aki ebbe az irányba terel. Képtelen vagyok még csak ránézni is a húsra. Emellé hozzá jön a már évek óta mélyen foglalkoztató ideológia, az állatok bántalmazása, öldöklése, embertelen tartási módjai, az antibiotikumokkal való kezelése  és hagy ne soroljam, ez majd megér egy külön bejegyzést. A lényeg, hogy azt gondolom ez a jövő, a tiszta, növényi táplálék, esetlegesen minimális húsfogyasztással, hiszen nem várható el mindenkitől, hogy a több évtizedes táplálkozási szokásait egyik napról a másikra fenekestől felborítsa. A lényeg itt is a kereslet alapú termelésen van. Ha minél többen csökkentik, vagy teljesen felhagynak a húsfogyasztással, azt előbb-utóbb az ipari termelés (direkt használom ezt a szót az állattartásra) is követni fogja.

Környezetvédelem a mindennapi tevékenységek által, táplálkozás, a harmadik nagy téma, ami mélyen mozgat a jelenlegi rendszer elleni küzdelemben az a köznevelés a közétkeztetéssel egyetemben. Sokat hallottuk, olvastam én is, hogy mennyire nem a gyerekek érdekeit tartja szem előtt a mai magyar közoktatás. Ez egy hatalmas felülről irányított, több évtizede megkövesedett monstrum, amihez – ha szándék lenne is – nem mer hozzányúlni senki. Ehelyett marad az a tendencia, hogy sorra nyílnak a magánóvodák, iskolák és itt is amíg valóban tömegekről nem beszélünk, nem fog változni semmi. Egyenlőre kemény forintokba kerül ezek finanszírozása és sajnos nagyon sokan vannak, akik bár nem értenek egyet a jelenlegi rendszerrel, nem tehetik meg, hogy magánintézménybe írassák csemetéjüket. Itt is kíváncsi lennék a valós statisztikai adatokra, de szerintem ilyen arányú elmozdulás a magán irányba régen volt a közoktatásban. Itt is a pozitív irányú példamutatás vezet eredményre azt gondolom, a magánszektorban, és a nagy rendszer előbb-utóbbi összeomlása. De ennek részletezése is megér egy külön bejegyzést, most csak érinteni szeretném a témát. Itt is a lényeg, hogy nem tüntetésekkel lehet eredményt elérni, hanem ha szépen lassan elhordjuk a téglákat a jelenlegi rossz rendszer alól és felépítünk valami nekünk tetszőt.

A közoktatáshoz és a táplálkozás témához szorosan kapcsolódik a közétkeztetés. Egy örök, vitatott téma, ami mindig is az lesz. Mindenkinek tetsző dolgot ebben a témában nem lehet alkotni. Azt azonban meg lehetne valósítani, hogy meg legyen a lehetősége az egészséges táplálkozásra annak, akik ezt szeretnék választani. Jelenleg egészségügyi okokra hivatkozva lehet tejmentesen étkezni egyes helyeken, de például vegán étkezési opció nincs az állami intézményekben, de még nagyon sok magánban sem. Azt gondolom, itt is az egyre nagyobb igény fog változást generálni, de legalábbis beszédtémát adni, mert nem gondolom, hogy normális az, hogy ha egy kisgyerek nem hajlandó húst enni, akkor is ráerőltetik, vagy rosszabb esetben az egész napi tápláléka sima kenyér magában, maximum némi zöldséggel. Itt is gyökeres változásra van szükség, hiszen észre kell vennünk, hogy most cseperedik egy generáció, aki már nem akar beállni ebbe sorba. Mi, a szüleik sem, de ők meg aztán végképp. Egy új utat kell taposnunk kéz a kézben, mert csak így változtathatunk a jövőn.

Még egy téma, ami a jelenlegi rendszer elleni küzdelemmel kapcsolatos és mindennek az alapja, a fogantatás és születés. Nagyon csúnyán eltávolodtunk a természettől a korábban említett témákban is, a mindennapi tevékenységeink során, de az élet alapjait is sajnos nem a természettel összhangban tesszük le. Ez a téma is egy külön bejegyzéséért kiállt, ha nem kettőért. Most a lényeg, hogy nonszensznek tartom, hogy ma Magyarországon verejtékes küzdelmet kell folytatnia egy Anyának azért, ha nem ért egyet a jelenlegi rendszerrel, pusztán azért, mert az túl művi lett és nem a természetes folyamatokkal összhangban működik. A fogantatást, megtermékenyítést el lehet érni mindenféle eszközökkel, módszerekkel, fel sem vetődik a lelki, szellemi háttere, a valódi fejlődés útja. Igen, ezek valóban hosszasabb és fájdalmasabb utak, de ez tesz bennünket emberré.

Aztán következik a várandós gondozás. Rengeteg felesleges vizsgálat, szurkálás, okoskodás, UH, labor, stb. Hahó emberek ébredjünk már fel, ne játszunk Istent! Higgyünk az isteni gondviselésben! Nem kell mindent a kontroll alatt tartanunk és befolyásolnunk. Természetesen vannak esetek, amikor szükséges az orvostudomány, de egy normál, problémamentes várandóst hagyjunk már békén, hogy élvezhesse a természet és a JóIsten teremtő erejét, ami áramlik benne, rajta keresztül.

Végül a következő lépés a születés. Katasztrófa. Fel sem kínálják opciónak ma Magyarországon a természetes utat egy kismamának. Azt, hogy bátorítást kapjon, vagy csak szimplán elfogadják, hogy ő hisz magában és a babájában és, hogy természetes úton, mindenféle beavatkozás, segítség nélkül képes világra hozni csemetéjét. Ehelyett egy olyan most már sajnos szokásos protokollon kell átesni, ami azt gondolom nem emberi. Az alap kell, hogy legyen, hogy a kórházi környezet csak a biztonságos. Miért? Ez nem betegség, ez egy természetes teremtési folyamatnak a része, amit csak kísérni kellene és meghagyni azt a természetes csodát a Baba és az Édesanya részére, ami megadatik ebben a folyamatban. Ehelyett mi történik? Akik mindezt a természetes közeget biztosítanák a babák és mamák számára, azokat “gyerekgyilkosnak” bélyegzik és egyenesen veszélyesnek a működésüket. (igen a bábapraxisokra gondolok). Szörnyű……, itt is nagyon keményen kell harcot folytatni a jelenlegi rendszer ellen, de erről majd később részletesen is írok…..

Ezek a témák, ami most így első körben eszembe jutott, ami foglalkoztat és azt látom, tapasztalom, hogy nem jó, nem emberi, nem természetközeli a működése és nem maradhat így hosszú távon.

A fenti témákról szépen sorban írok majd bővebben is, mert most mindegyikben benne vagyok és ezeknek is érnie kell bennem és ha megjött a kellő ihlet, csak akkor születhetnek meg az írások. 🙂

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s