A televíziózás fogságában

A témaötlet egyrészt onnan ered, hogy mióta beköltöztünk új otthonunkba, nem nézek tv-t. Egész egyszerűen azért, mert nincs még meg az új kanapénk. Korábban sem voltam az a nagy tv nézegető, de azért le-le ültem elé, annak ellenére, hogy szinte semmilyen műsort nem tudtam megnézni anélkül, hogy ne fogtam volna a fejem, hogy jajjj, kell ez nekem? Másrészt meg onnan, hogy a múltkor volt szerencsém pár szót váltani egy úrral (dugulást hárított el Nagymamámnál) és szó szót követet, miután kiderült, hogy Budapesten élek (akkor még ott laktunk), kérdezte, hogy én is ott szoktam lenni a tüntetéseken? Mi van?! Már a kérdést sem értettem. Hát látta a tévében. Ja. Az más. Aztán neki állt panaszkodni, hogy mi minden rosszat lát a műsorokban. Erre én megkérdeztem, hogy akkor miért nézi, ha ilyen rossz ez neki? Erre ő: “Ha nem azt, akkor mit nézzek?” Fel sem merült benne, hogy mennyi minden mást lehetne helyette csinálni……

Ebben a témában is, mint mindenben kicsit sajátosan közelítenék. Volt ugye a digitális átállás Magyarországon, 2013-ban. Utána olvastam a wikipédián, hogy ne írjak banális dolgokat a mögötte lévő technikai dolgokat illetően és visszaigazolást nyertem. Abban az évben orrba-szájba ment a tv-ben, hogy mit kell tennünk, hogyan tudunk átállni, hogy továbbra is tudjuk nézni az adásokat. Én akkor úgy gondolkodtam, hogy itt az ideje beújítani, és a régi, kis örökölt készülékünket újra cserélni. Rendben, de milyet vegyek, hogy továbbra is megússzuk előfizetés és mindenféle szolgáltatótól való függőség nélkül a dolgot? Utána jártam a dolgoknak, az én minimális műszaki tudásomnak megfelelően és vettünk egy okos tv-t, aminek volt MPEG4 csatlakozója (alkalmas audió és videó kódolásra). Erre rácsatlakoztattam a még 15 éve, kb. 2.000 Ft-ért vásárolt kis szobaantennát és tádám, fogtuk a digitális átállás után is a 7 alapcsatornát, tökéletes HD minőségben. Nincs szolgáltatótól való függőség, nincs havidíj, mindez ingyen. (minimális kezdeti befektetéssel, minimális a sok-sok hónap alatt felhalmozódó tv előfizetések havidíjainak összességéhez képest.) Ezzel szemben, mit ír a wikipédia?:

“Az átállás Európában és Észak-Amerikában már előrehaladott állapotban van, ugyanakkor vannak olyan országok, ahol még el sem kezdődött, vagy egyáltalán nincs is tervbe véveMagyarország esetében az átállás csak az úgynevezett földfelszíni műsorszórást érinti kötelező jelleggel, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az átállás lezajlása, 2013. október 31. után tető- és szobaantennával, valamint úgynevezett dekóder nélküli hagyományos tévékészülékekkel nem lehet semmilyen adást sem fogni.”

Akkor a mi szobaantennánk egy kivétel ezek szerint. 🙂

Ezzel szemben mi történt 2013-ban? Megint nem volt teljes körű tájékoztatás, csak egy irányba tereltek mindenkit, akinek hagyományos tv-je volt, úgy állhat át, ha vesz egy MinDig TV set-top-box-ot. “Az állam által 2008-ban kiírt, digitális földfelszíni televíziós és rádiós hálózat üzemeltetéséről szóló pályázatot az Antenna Hungária nyerte meg, és még abban az évben megkezdték MinDig TV márkanevű digitális televíziós szolgáltatásuk kiépítését. 2010-ben indították el a MinDig TV Extra szolgáltatást, ami a már meglévő rendszeren belül biztosít előfizetéses (havidíjas) csatornákat. A havidíjas csatornákkal együtt a MinDig TV összesen 31 tévécsatorna vételét teszi lehetővé.” (Forrás: Wikipédia)

Ja, hogy ez volt az üzleti érdeke a fent nevezett cégnek?! Így most már mindent értek.

Félreértés ne essék. Semmi bajom a technikai fejlődéssel. Semmi bajom, ha a cél az, hogy az embereknek jobb legyen. De ez nem erről szólt.

“Az átállás legfőbb oka az adás minőségének javítása, valamint a szolgáltatások bővítése, amire a modernebb technika lehetőséget ad. Az új szolgáltatások (pl. HDTV – jobb kép- és hangminőség, 3D TV – térhatású kép, választható nyelvű hang és feliratozás) egyrészt kedveznek a nézőknek, másrészt piacot teremtenek a tartalomgyártó, szórakoztatóipari cégeknek. További előnye az átállásnak, hogy használt műsorszóró frekvenciatartományok szabadulnak fel, amelyek ezután használhatóak lesznek más célra, pl. Wi-Fi és egyéb vezeték nélküli hálózatok kialakítására vagy fejlesztésére, illetve amatőr rádiós célokra.” (Forrás: Wikipédia)

Nagyszerű, hogy ez megvalósítottuk és végigvittük Magyarországon. Itt nekem megint csak annyi gondom van az egésszel, hogy nem kaptunk teljes körű tájékoztatást a lehetőségekről. Hány család van, aki hónapról-hónapra él  és sakkozik a számlával, ami között ott lapul a televízió előfizetés. Tényleg kell? Valóban szükségünk van rá? Érdemes rajta elgondolkozni.

De térjünk vissza az eredeti felvetéshez. Nem nézek tv-t. Helyette, van időm Önmagamra, olyan dolgokat csinálni, ami valóban feltölt. Van időm olyan dolgokon gondolkozni, mint, amit itt is leírok a blogomban. Nem azokról a témákról agyalok és beszélek, amit elém tálalnak a tv által és azzal foglalkozom, ahelyett, hogy a saját életemmel legyek elfoglalva és azon munkálkodjak, hogy minőségi és szép életem legyen, nekem és a családomnak. Értitek? Ez is megvezetése az életünknek valahol. Nem mi döntünk, hanem bemászik a bőrünk alá, hogy az az alap, hogy ülj le a tv elé és kapcsold be. Aztán ha már ott ülsz folytatódik az “átprogramozás”. A híradók mind-mind arról szólnak, hogy mi volt a szörnyű, szenzációs tragédia a világban. Ezáltal beépül egy alapfelfogás, hogy az élet szar és mennyi rossz dolog történik nap, mint nap. Egyáltalán szó nem esik arról, hogy te ki vagy. Te hogyan tudnád úgy élni az életed, hogy az valóban neked legyen jó. Nem a szórakoztatóipari cégeknek, nem a politikusoknak, az iparmágnásoknak, NEKED. Panaszkodunk, hogy milyen emberek vannak, ezért és ezért. Szerintem itt is, mint sok minden másban azt kell először megvizsgálnunk, hogy mi mit tehetünk. Ha ez csak egy apró lépés, akkor is. Például nem gazdagítjuk tovább a szolgáltatókat azáltal, hogy hagyjuk bemászni az életünkbe a sok manipulációt, a sok felesleges, nem emberi, olykor egyenesen szörnyű események híreit. Félreértés ne essék. Nem azt mondom, hogy ne legyünk tájékozottak a világ dolgait illetően. De, természetesen, csak miközben tájékozódunk figyeljünk arra is, hogy ez az információáradat mennyire befolyásolja az életünk minőségét.

“Röviden” első körben erre jutottam a témában. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s