Ha lelki okok miatt nem jön a baba

Ez a cikkem évek óta árválkodik a szerkesztési fázisban, mivel  eddig bármit írtam, gondoltam a témában nem éreztem azt, hogy megérett a közzétételre. Most azt hiszem kaptam elég inspiráció löketet ahhoz, hogy megírjam teljes egészében.

Mindenki más okból dönt úgy, hogy babát szeretne. Van, akinek megszólal a belső hang, felébred az anyai ösztön, hogy, most már itt az ideje ennek az életszakasznak, van, aki egzisztenciálisan eléri azt a szintet, hogy úgy gondolja most már itt van az ideje, van, aki –   még ha nem is vallja be magának – , de külső elvárásoknak megfelelve dönt úgy, hogy bele kellene vágni, van, aki nem agyalja túl a dolgot egyszerűen csak becsúszik, stb.

Bármi is legyen a motiváció azt hisszük, hogy mi döntünk és ha nem teljesül azonnal, akkor elkezdünk lépéseket tenni valamilyen irányba. Manapság megszoktuk, hogy minden gombnyomásra teljesül, mi irányítjuk a karrierünket, az anyagi javaink megteremtését, stb.

Hova fordulunk először? Szerintem a legtöbbünk útja a nőgyógyászunkhoz vezet, aki jobb esetben türelemre int és nem kínál fel semmit. A legtöbb esetben azonban jön a kivizsgálások véget nem érő sora, majd az eredményektől függően a lehetőségek végtelen sora, ami közismert, hogy milyen sokféleképpen lehet művi úton teherbe esni manapság.

Van azonban a dolognak egy másik oldala, ami kevésbé megfogható, kevésbé érzékelhető, ez pedig a lelki háttér. Régen természetes volt, hogy akár éveket is vártak, mire egy baba megfogant. Akkor még nem is volt ennyi orvostechnikai lehetőség, azonban azt gondolom, hogy ez a másik véglet egy olyan lelki utat, lelki folyamat kibontakozását tette lehetővé, amit ma nem, vagy nagyon kevesen járunk be, mielőtt megfogan, majd megszületik a babánk. Régen nem volt kihez fordulni, ha problémánk volt, ma pedig az orvostudomány által uralt irányba mozdulunk, ahelyett, hogy befelé fordulnánk egy picit a témával kapcsolatban.

“A gyerek két új embert hív életre: az anyát és az apát. A fogantatáskor pedig mindkettőjüknek olyan élethelyzetben kell lennie a saját életútján, amely a születő lélek számára az ideális a saját életútjának beteljesítéséhez.” (Szeghy Krisztina: Ha lelki ok miatt késik a baba)

Nekem anno nagyon sokat segített Krisztina könyve. Nagyon sok olyan témát boncolgat, ami eszembe sem jutott korábban, vagy eszembe jutott ugyan, de nem foglalkoztam vele mélyebben. Könyvében ír a meddőségről orvosi, evolúciós pszichológiai és spirituális megközelítésből, a stresszről, a tudatallatinkban rejtőző félelmekről, megélt traumákról, a betegségekről és kiváltó okairól, a párkapcsolatról, a családalapításról, az öngyógyítás különböző módszereiről és még hosszan sorolhatnám. Egy olyan úton kísér végig, ami csak rajtad múlik, hogy rálépsz-e az útra és végigmész-e rajta. Természetesen a könyv olvasása során nekem is volt olyan, amit nem tudtam befogadni, vagy azért, mert nem értettem vele egyet, vagy, mert még nem értem meg rá. De pont ezért jó, azt visszük el magunkkal, amit sajátunknak érzünk, de a legfontosabb, amit a saját életünkre nézve, saját fejlődési utunkon kamatoztatni tudunk belőle.

Félreértés ne essék, nem ellenzem az orvosi lehetőségek alkalmazását a gyermekfogantatásban, van az a pont, amikor ki-ki úgy látja jónak és úgy dönt, hogy igénybe veszi. Ez mindenkinek szíve joga, én csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy ennél jóval többről van itt szó. Egy lehetőség a lelki fejlődésünk útján, amivel azt hiszem érdemes élni, mert izgalmas, ugyanakkor nagyon fájdalmas, de felemelő út is egyben.

El kell tudnunk fogadni, hogy vannak dolgok az életben, amit nem mi befolyásolunk. Egy gyermek fogantatása, majd megszületése egy emberfeletti erő által vezérelt. Ennek megértése, majd átültetése a gyakorlati életünkbe nem egyszerű feladat.

Mindenkinek jó barangolást kívánok! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s