Ünnep

Elgondolkoztam mit is jelent valójában számomra az ünnep.

Egy teljes évet ha nézünk az ünnepeink nagy része az egyházi ünnepek és a nemzeti ünnepek köré csoportosul. Ezen kívül természetesen vannak a névnapok, születésnapok, évfordulók, esküvők, ballagások, stb. De ezektől eltekintve mit is jelent valójában az ünnep maga? Számomra az ünnep azt jelenti, hogy rendszeresen, bizonyos periódusban ismétlődik, tehát újra és újra megtörténik, nagyjából úgy, ahogy megszoktuk. Ott és olyan körülmények között találkozom azokkal, akiket szeretek, úgy és olyat eszünk nagyjából, amit mindig is, a hangulat, az érzés ugyanaz, vagy hasonló, mint mindig is.

Gyermekkoromban a kedvenc ünnepem augusztus 20-a volt, de nem az ünnep témája miatt, hanem, mert megfelelt a fent leírtaknak. Minden évben meglátogatott bennünket Nagybátyám, bárhol is járt a világban, bármit is csinált, mindig jött. A program ugyanaz volt, megnéztük a debreceni virágkarnevált, aztán délután motorverseny, majd este tűzijáték. Ez ismétlődött és bár időérzékünk nem volt és a naptárat sem használtuk még akkor, de tudtuk, hogy mindig eljön az a nap, amikor jön és ilyen sok szép színes programon veszünk részt együtt. Ez annyira beégett, hogy még mindig érzem a hangulatát annak a napnak, az illatát az égett salaknak a motorversenyen, át tudom élni azt az izgatottságot, ami akkor elfogott.

Most felnőttként, ha jobban belegondolok mi illik bele ebbe az általam kreált definícióba, akkor az, amikor a barátaimmal összejövünk. Lassan 20 éve annak, hogy a keretek nagyjából ugyanazok, de mindig találkozunk és együtt vagyunk. Találkozunk vagy egy nyaralóban, vagy valakinek az udvarán, házában, lakásán, vagy bérelünk valahol egy házat, nyaralót, teljesen mindegy, a helyszín mindig természetközeli, hangulatos, nyugodt. Közösen főzünk valamit, általában a szabadban, együtt elfogyasztjuk, iszogatunk, beszélgetünk, de bármi is történjen velünk, bárhol is tart az életünk ez megtörténik. Van, hogy két-három havonta, van, hogy minden évszakban egyszer, ahogy az élet hozza és össze tudjuk egyeztetni. A hangulat emelkedettsége nem változik, csak a milyensége. Tizenévesen nyilván a buli, a hangos zene, a csibészségek álltak a középpontban, ma már egyre több gyerek vesz minket körbe, így ennek megfelelően változik minden. De ugyanúgy van zene,  közös főzés, iszogatás, beszélgetés és nagyszerű hangulat, nevetés.

Ünnep ez, a barátságunk ünnepe, hogy már lassan két évtizede, de a kemény mag összetart és bárhogy is alakuljon az életünk, mindig összejövünk és ott folytatjuk, ahol a legutóbb abbahagytuk.

Ez jelenti számomra az ünnepet és ünneplést, mindamellett, hogy a szokásos, vallási, nemzeti, családi ünnepek is nagyszerűen telnek, de most ez kívánkozott ki belőlem részletesebben. 🙂

Nektek mit jelent az ünnep, ünnepelni? Szerintem érdemes ebbe egy picit belegondolni.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s