Miért nehéz saját otthont szerezni?

Szemlélve a saját környezetemben végbemenő lakástörténeteket, felmerült bennem a fenti kérdés.

Mi, egy 12 lakásos társasházban lakunk lassan 5 éve. Az öt év alatt olyan soha nem volt, hogy legalább 2-3 lakás ne állt volna üresen. Vagy azért, mert elhunyt a benne lakó, vagy azért, mert külföldre ment, stb. Jelenleg például úgy érzem, hogy kísértet házban kell laknom, mert a mi oldalunkon az összes lakás üres a miénk kivételével. Miért van ez így? A választ nem tudom, csak elgondolkodom azon, hogy miért nincs meg a természetes körforgása az otthonoknak. Ha meghal belőle a lakója, a családja egyszerűen üresen hagyja, csak egy nyűg (persze vannak kivételek, van, aki eladja, kiadja, de most nem ez a lényeg).

Ezt a tendenciát nem csak a lakásoknál látom. Egy olyan környéken lakunk, ahol elvétve még akadnak régi családi házak a társasházak között. Ezeket horror áron árulják, mondván egy vagyont ér maga a telek is, azonban évek óta gazosan, elhagyatottan áll. Miért? Miért? Kérdezem folyton magamtól, miközben emberek millióinak nincs saját otthona.

domstary

Rengeteg fiatal él még a szüleivel, mondják a statisztikák. Miért? Azért, mert úgy van kialakítva a rendszer, hogy hiába dolgozol szorgalmasan, ha nincsenek millióid félretéve, akkor lakáshitelt sem tudsz felvenni.  Egyszerűen nincs lehetősége ma lakáshoz jutni egy évek óta szorgalmasan dolgozó olyan fiatalnak, akit a szülei nem tudtak megdobni néhány millióval, ami legalább az önerőhöz elég lenne.

4946_hobbithaz1

a kép forrása: richpoi.com

Mindeközben látom a másik végletet, akik nyakra főre veszik a lakásokat, mert már nem tudják hova menekíteni a vagyonukat.

Az üresen hagyott lakásokra, házakra szerintem tök jó megoldás lehetne egy nyílt végű lízinghez hasonló szerződés. Albérleti díjat fizet évekig, de a végén meg van a lehetőség, hogy a sajátja lehessen. Ez biztonságot ad a tulajnak, mert tudhatja, hogy hosszú távon gondolkozik a lakója, valamint biztonságot ad az albérlőnek is, mert ha szorgalmasan fizet, nem a pénzt dobja ki az ablakon, hanem előbb-utóbb az övé lesz egy olyan lakás, amiből már elhunyt a lakója.

A másik megoldás szerintem, ami szintén a természetes lakástulajdonosi körforgást biztosítaná az az örökös nélkül elhunyt lakások, házak tulajdonjoga. Évente több ezer idős ember távozik úgy, hogy nincs törvényes örököse és ezeknek az ingatlanoknak a nagy része kihasználatlanul áll, ahelyett hogy az állam, vagy valamilyen másik kezelő szerv ezeket nyilvántartásba venné és megkapnák olyan családok, akik például nem tudják igénybe venni az egyéb otthonteremtési kedvezményeket, mivel a rendszer egy sablonra íródott, amiből nagyon sok szorgalmas és becsületesen ember kiesik.

30809_tanya4_large_normal

a kép forrása: hir6.hu

Egy szó, mint száz, ha az otthonteremtésbe is belevinnénk egy kis emberséget, a természetes körforgás szabályrendszerét (már amennyire a természet törvényeit alkalmazni lehet egy épített környezetben), akkor sokkal szebb és élhetőbb gazdasági, társadalmi, szociális környezetben élhetnénk. (a fenti ötleteimnek szerintem jelentős hatásai lennének az előbb említett környezetekre, de ezt egy több milliós tanulmány biztosan ki tudná derítené 😉

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s