Fekete Péntek avagy az Éhezők viadala

Minden évben szomorúan nézem a képsorokat, ahogy emberek “ölik” egymást a “zsákmányért”. Mindezt miért is? Nemrég láttam az Éhezők viadalát a moziban és nagyon sok párhuzamot látok a nyugati társadalmak működése és film között. Számomra a film fő mondanivalója, hogy egy szűk elit hogyan irányítja és befolyásolja a tömegeket aszerint, hogyan tudják minél inkább az ő érdekeiket szolgálni. Aljas manipuláció az egész, népeket, embercsoportokat ugrasztanak össze, azért, mert, ha összefognának, mint a filmben is történik és felismernék ki a valódi ellenség, akkor győzni tudnának.

Elszomorít az is, hogy  egy ilyen film után arról beszélgetnek a moziból kijövet az emberek, hogy milyen volt egy-egy akciójelenet képi és minőségbeli megjelenése, ahelyett, hogy csak egy kicsit is elgondolkodnak azon, hogy valójában így élünk, ahogy a manipulált tömegek a filmben és az a szűk elit pedig röhög a markában és egyre csak gazdagszik.

Nekem ne rinyáljon senki, hogy nincs pénze, meg mennyire nehéz a megélhetése, ha egy-egy ilyen akció keretében, mint a Fekete Péntek így bánik embertársával azért, hogy megvegyen egy TV-t 90e Ft-ért. 90.000 FT-ÉRT!!!!! Ennyiből meg lehet élni havonta, ha olyanok a körülmények, nekem még nem sikerült, de biztos van olyan.

Na, de térjünk vissza a filmhez. Van egy rész, amikor Katniss Everdeent buta kislánynak nevezi az, aki irányítja a manipulációival a tömegeket. Miért is? Ha egy kicsit itt is párhuzamot vonunk a valódi élettel, hányszor hülyéznek le vezető beosztásban lévő emberek okos, értelmes, jó meglátással bíró embereket? Pont ezért, hogy kussoljon és ne a jó meglátása szerint cselekedjen, hanem higgye el magáról, hogy valóban buta, ahhoz, hogy szembe szálljon egy olyan hatalommal, aminek az érdeke teljes társadalmak kizsigerelése.

Ahogy a filmben is, ha összefognánk és szembemennénk ezzel a szűk elittel, akkor nem ilyen világban élnénk, ahol egymást ölik az emberek azért, mert más a vallása, olyat mondott, ami ellent mond azoknak az elveknek, aminek szellemében “kinevelték”, stb.

Addig is, amíg végre eljön ez a Szép Világ, ha eljön egyáltalán, maradnak a Fekete Péntekek, a terror, a háborúk, stb. és a népesség egyik fele szörnyülködve nézi a TV-ben, míg a másik fele elszenvedi mindezt. 😦

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s