Babaholmi beszerzés – mit, miért vegyünk

Amikor nekem volt aktuális a bevásárlás, hiányoltam, hogy nem találtam olyan kelengye listát, ahol lényegre törően mellé volt írva, hogy miért? Ez lehet az én heppem, de nekem fontos a miért, hogy el tudjam dönteni nekem tényleg szükségem van-e az adott dologra, vagy tényleg annyi darabot akarok-e venni, mint amennyit írnak.

A miértjeim természetesen saját tapasztalaton alapulnak, így nem általánosítható, mindenkinek más jön be, de támpontnak talán segít. 🙂 Akkor vágjunk bele.

Bababirodalom:

kiságy: állítható legyen a fekvőfelület magassága, mert az elején éjszakánként nagy segítség, hogy nem kell mélyre hajolnod a bébiért. Körbe legyen rácsos, a végeinél is, ha úgy van elhelyezve, hogy ott is szeretne később kilátni. Az már extra, ha több hely és pénz áll rendelkezésre, hogy kombi kiságyat vegyünk, ami hosszabb ideig használható, mert junior ággyá alakítható. Vagy a leereszthető oldalrácsos, amit az ágy mellé lehet helyezni.

matrac: a lényeg, hogy kemény legyen, ne süppedjen bele a baba, mostanság a kókuszmatracot ajánlják, nekünk bevált.

pelenkázó komód: ha már van komód a lakásban elég egy pelenkázó feltétet venni hozzá, de mindenképpen praktikus, ha van, mert kényelmesebb a pelenkázás. Szerintem jó ha végig fiókos, amit használsz nap, mint nap az úgy is a tetején van.

2 db gumis lepedő: jó, ha van váltás, főleg, ha sűrűn kell mosni az elején. Célszerű valami vízálló alátétet tenni a lepedő és a matrac közé, hogy a matrac ne legyen cuccos. Egy egyszerű nylonzsák is megfelelő.

– fejvédő, rácsvédő, baldachin: az a tapasztalatom, hogy ami csak a kiságy felét takarja  rácsvédő és fejvédő felesleges, mert az elején úgysem tud mászni a pici, később pedig az a jó ha körbeér a rácsvédő, mert forog és mindenhol beverheti, odanyomhatja a fejét. Tehát egy szó, mint száz 1 db körbeérő rácsvédő. Én a baldachint is feleslegesnek tartom, inkább dísz.

takaró, ágynemű, ágyneműhuzat: szerintem felesleges külön ágyneműt és huzatot venni, mivel úgy is cuccos lesz mindkettő, így érdemes takarót vagy olyan ágyneműt venni, amihez nem kell huzat és magában egy az egyben mosható. Én télen takaróval takartam be, nyáron egy textilpelussal. Takaró mindenhova kell, a babakocsiba, ha leteríted a földre később, hogy ott játszon, stb. Tehát 2-3 takaró.

szoptatós fotel/párna: a szoptatós párna nálunk a legjobban kihasznált tárgy. Kismamaként nem tudtam nélküle aludni, a fiam születése után pedig mindenre lehet használni a szoptatáson kívüli is. Elválasztó, ha a szülői ágyban alszik, kiságyba betétként, a tér szűkítésére, később szeret rajta mászkálni, gyűrni, stb. A szoptatós fotel is praktikus lehet, bár nálunk nem volt helye és én fekve szoptatok, mert az a legkényelmesebb.

zenélő forgó, játszó szőnyeg: az első kellékek, ami már leköti majd a babát néhány hónapos korában, így célszerű előre beszerezni. Természetesen meg lehet lenni nélküle, ha te játszol felette, de ez a gyakorlatban kivitelezhetetlen, az a néhány szabad perc, amíg lekötik ezek a cuccok a gyereket aranyat ér. 🙂

falvédő, fali dekoráció, éjszakai fény: ez mind már csak szépészeti extra, de nagyon jól mutat a babaszoba, vagy babasarok, ha megvannak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

forrás: http://baubid.hu/

Babaápolás:

15-20 db textilpelenka: először csodálkoztam én is, hogy minek ennyi, de tényleg kell. Büfiztetéshez, letörölni bármit, amit a baba termel, betakarni, letakarni, stb. rengeteg mindenhez fogod használni.

 pelenka: a dm saját márkás eldobható pelenkája a babylove akkora méret, hogy egy átlagos (3,5 kg, 55 cm) csecsemőre megfelelő. Én próbáltam a Pampers és a Libero newborn pelenkáit, de mind nagyok voltak. Később már megfelelő méret. A mosható pelenkáról bővebben egy külön cikkben fejtem ki a véleményem.

1-2 cs törlőkendő: a pelenkázás fontos kelléke, de elég néhány csomag, mert hosszú távon van más megoldásom. Erről is majd külön írok. 🙂

babafürdető: én a Rossmann saját márkás tusfürdőjét a babydream Gute Nacht-ot használtam. Amit az orvos felír azt kifejezetten nem ajánlom!!!! Szárít, de majd erről is bővebben külön, a lényeg, hogy nagyon nézzük meg mit tartalmaz, mert általában a nagy márkáké szar.

popsikrém: nekem, ami nagyon bevált az a Manna popsikrém, vagy a Sudocream-et ajánlják még nagyon. Mindkettő jó, de itt is vigyázni kell mit tartalmaznak.

tiszta alkohol, sebhintőpor: a gyógyszertárban lehet beszerezni tiszta alkoholt. Én csak azzal mostam le a köldökcsonkot napi kétszer és nagyon szépen leesett. Sebhintőpor szerintem felesleges.

fültisztító, steril vatta: a vatta az alkohollal való köldökcsonk ápoláshoz és a fürdés előtti olajozáshoz kell majd.

bébi olló, hajkefe: szerintem érdemes venni bébiollót, mert nem csak lekerekített végei vannak, hanem az éle úgy van kialakítva, hogy véletlenül sem tudsz belevágni, mint egy felnőtt ollóval. A hajkefe hasznos a koszmó miatt.

kád: mi kisméretűt vettünk, de nem is kellett nagyobb. Könnyebb volt szállítani és miután kinőtte velem fürdött a nagy kádban.

orrszívó, lázmérő: ez csak akkor kell, ha beteg. Nekünk hál’Istennek még egyikre sem volt szükség betegség miatt. Amikor jött a foga akkor mértem egyszer meg a hőjét, mert kicsit melegnek éreztem, de hőemelkedés természetes a fogzásnál. Amikor ezt írom, fél éves. Tehát jobb esetben ez hosszú távra kell.

csecsemőmérleg: nagyon hasznos volt az első hónapban, hogy tudjam mennyit evett és hogyan gyarapszik. Második gyereknél már feleslegesnek tartom, mert akkor már lesz annyi rutin, hogy ne kelljen. Így a bérlést javaslom. Mi két hónapra béreltük, de elég lett volna egyre is.

bébiőr, légzésfigyelő: feleslegesnek tartom, ha a feltételek adottak. Mi egy szobában vagyunk, így bébiőr nem kell, mert hallom minden rezdülését. Légzésfigyelőnk volt kölcsönbe, de az első 3 hétben a mellkasomon aludt, 3 hónapos koráig pedig a mi ágyunkban, így én voltam a légzésfigyelő. 🙂 Ezt a hol aludjon a gyerek témát majd bővebben egy másik cikkben. 🙂

párásító: sokat tépelődtem, hogy kell-e, mert minden kelengye listában szerepel, de végül nekünk nem volt és nem is hiányzott. Meg lehet oldani vizes törölközővel, ha párásítani kell, felesleges kiadni egy csomó pénzt érte.

15264_baba_kellekek

forrás: babysitteriki.jimdo.com

Babaruha:

6-7 body, vagy más néven kombidressz, ez aminek, nincs lába :), ebből sem kell túl sok, mert hamar kinövi és a foltokat úgyis frissen mosni a legjobb, így mindig lesz tiszta.

4-5 rugdalózó: ebből az a jó, ami végig elöl kapcsos. Már gyártanak olyanokat, főleg a Disney figurásokat, amit tuti olyan talált ki, aki még nem öltöztetett gyereket. 🙂

sapka: ez évszaktól függően, vékony, vastag, eleinte én alváshoz is használtam télen.

zokni: szerintem főleg rugiban van, így én a zoknit feleslegesnek éreztem egy újszülöttnél, pedig tél volt.

kocsikabát: ez ilyen átmeneti kis kabátka, ami jól jön, ha egy kicsit hűvösebb az idő, de nem kell belőle sok, mert hamar kinövi.

hálózsák: főleg akkor van jelentősége, ha már forog a baba és hideg van, mert lerúgja magáról a takarót, egyébként szerintem egy újszülöttnek nem feltétlenül kell.

2 db fürdőlepedő: az a szuper, ami olyan anyagú, mint a textilpellus, csak nagy. Én is vettem fürdőlepedőt, amiket lehet kapni, a csücskében kis sapival, de csak alátétnek használjuk, nem törölközőnek.

vászon sapka, overall: nyári babáknak előbbi, téli babáknak utóbbi.

Szoptatás kellékei:

2-3 cumisüveg: nekem a Lansinoh-t ajánlotta egy nagyon tapasztalt szülésznő, be is vált, annyi, hogy ki kell tágítani tűvel a cumisüvegen a lyukat, mert semmi nem jön keresztül rajta. A kórházban nekem kellett is ennyi cumisüveg, mivel fejtem le napközben, amit éjszakára beadtam a csecsemősöknek. Ebből egy a hűtőben volt, egy a mellszívóra volt csatlakoztatva, és egy mindig jól jött, ha volt pluszban.

tejtároló zacskó: a lefejt tej fagyasztására, én Lansinoh-t használtam és meg voltam vele elégedve.

sterilizáló: már néhány ezer forintért be lehet szerezni és gyorsan lehet vele sterilizálni minden eszközt a mikróban. A kórházban is jól jön, otthon pedig szintén gyors a használata. Inkább kényelmi eszköz, mert meg lehet oldani nélküle is.

mellszívó: nekem kézi volt és Lansinoh. Maximálisan meg voltam vele elégedve. Elég volt a kézi, mivel én kb. egy hónapig fejtem rendszeresen, aztán már csak alkalmanként. Akinek viszont sok a teje folyamatosan, annak lehet érdemes az elektromosat beszerezni, mert erősíti a kezet a használata. 🙂

tejelválasztást serkentő tea: én a Laktoherb teát ittam és meg voltam vele elégedve, viszont nem kell inni nyakra főre, csak, ha tényleg szükséges. Nekem jó volt megnyugtatásképpen, amikor azt hittem nincs elég tejem, pedig volt, csak ráparáztam. 🙂

szakállka, előke: szerintem ez még egy újszülöttnek nem szükséges, főleg ha szopizik. Később a hozzátáplálásnál annál fontosabb. A lemosható hosszú, zsebes verzió szerintem a legjobb. Nem kell állandóan mosni, csak letörlöd, nagy felületet véd és a zseb felfogja a cuccot.

16824435-babaruha-be-seamless---vicces-tervezés

forrás: hu.123rf.com

Egyéb Anya holmik:

– melltartó betét: ez is Lansinoh volt, többet kipróbáltam, de ezt azért szeretem, mert praktikus a csomagolása, így könnyen bontható és két ponton ragad. Fontos kellék nem csak az elején, mivel már elmúlt fél éves a fiam, de még mindig használom, mert előfordul, hogy megindul a tejem az ellenkező mellből, míg a másikból szoptatok.

3 db szoptatós melltartó: ez mellmérettől függ, én bevásároltam Emma Maternity-t, de az szerintem kismellűeknek jó, mert nincs külön kosara. Aztán vettem Stellát, ami pár ezer forint csak és nagyon szuper és strapabíró. Meg vagyok vele elégedve.

3 elöl nyitható szoptatós pizsama: a kórházban a felül gombos hálóing volt nekem praktikus. Hálóingből is célszerű 3 db, mert minden nap cserélni kell valami miatt. Otthon már a felül végig gombos nadrágos pizsi. Ebből is célszerű a három, mert ha minden nap cseréled, míg szárad, ami mosásban van és egyet használsz, akkor kell egy plusz.

betét: nem találtam olyan inkontinencia betétet, amit bátran ajánlok a szülés utáni vérzésre. Nekem ezekkel az a bajom, hogy nincs szárnya, ugyanakkor nagyon nedvszívóak.

hasleszorító: nekem ilyen nem volt és feleslegesnek is tartom természetes szülés után, a császár esetében nem tudok nyilatkozni.

Utazás:

babakocsi: nagyon sok szempont van a babakocsi vásárlásnál, amit figyelembe kell venni. Nekem a nagy kerék bevált a nagyvárosban is nem csak terepen, a teleszkóp is jól jön a padkára fel, le ugrálásnál. Három felső rész tartozik hozzá, babahordozó, ami autós ülésként is használható 12 kg-ig, bár szerintem a baba hossza jobban meghatározza majd. Van hozzá jó nagy mózes, amiben nem csak egy újszülött fér el, hanem később is jó, amíg nem tud ülni. Valamint egy sportrész, ami majd, ha már ülni tud, akkor használható. Ár-érték arányban nagyon szuper modellt sikerült találnunk. Ez nem más, mint a Bebetto Solaris. A fékrendszere nem a legjobb, de minden másban szuper. Adnak hozzá ajándékba esővédőt, szúnyoghálót, pelenkázó táskát, lábzsákot minden részhez, cumisüvegtartót.

699018(1)

http://bababoltolcso.hu/spd/699018/Bebetto-Solaris-B-21-multifunkcios-babakocsi-Szurk

pelenkázó táska: én egy egyedi megoldást választottam, ugyanis egy pelenkázó táskának strapabírónak kell lennie, és sokáig ki kell szolgáljon több gyereket is akár és nekem fontos, hogy menő is legyen. 🙂

Egy bagaboo futártáskát csináltattam és nagyon meg vagyok elégedve, mindenki csodájára jár, hogy milyen praktikus és jó megjelenésű.

p2-3

http://www.bagaboo.hu/hu/catalogue/messenger-futarzsak

hordozókendő: jó szolgálatot tett nekem az elején, az első séták alkalmával. Nagyon szerette a fiam és jól elvolt benne, biztosítja a testi közelséget, amire egy újszülöttnek nagy szüksége van.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s