Vásárlás ésszel

Manapság minden rendelkezésünkre áll korlátlanul a boltokban, amire csak szükségünk van és az is amire valójában nem. Szerintem fontos mérlegelnünk vásárlási szokásainkat és ésszel végiggondolni azt. Itt sem szabad hagyni befolyásolni magunkat a reklámok és a környezet által. Néhány téma köré csoportosítva megosztom veletek saját tapasztalataimat és véleményemet.

1. Élelmiszer vásárlás

Miután tudatosan összehasonlítottam egy-két fontos alap élelmiszer esetében, hogy mi a különbség a piacon vásárolt és a nagy multi bevásárlóközpontokban vásárolt termékek között, egyértelmű elhatározásra jutottam. Csak piacon vásárolunk zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket, húsárut és pékárut. Csak néhány példa, amiért így döntöttem. A hús szemmel láthatóan színtelenebb és fakóbb egy multinál, mint a piacon. Az ízéről nem is beszélve. Az árat összevetve, lehet, hogy drágább a piaci, de én itt azt a vonalat képviselem, hogy inkább kevesebb húsos ételt együnk, de az minőségi legyen, mint sem a tömegtermelés hulladékát fogyasszuk. “Az vagy, amit megeszel.” Ez fokozottan igaz a húsra, mivel tovább tart az emésztése, mint pl. a zöldségeké.

Másik példa a péksütemény. A piacon vásárolt zsemle lehet, hogy kétszer annyiba kerül, mint a nem nevezem meg melyik multinál vásárolt olcsó vizes zsemle, viszont reggelire elég egyet ennem belőle, mert annyira laktató és nincs belőle kisajnálva semmi. És itt most nem is beszélek még a teljes kiörlésű és bio dolgokról, aminél természetesen még szembetűnőbb a különbség.

Szándékosan fehér zsemlés példát hoztam, mert a fő üzenetem nem a reformkonyha istenítése, hanem az okos vásárlás, ami nem feltétlenül pénz kérdése.

A zöldségek, gyümölcsök esetében, pedig nem egyszer jártam pórul amiatt, mert ízetlen zöldséget sikerült vásárolni, vagy a gyümölcsnek semmi köze nem volt az adott gyümölcs állagához, ízvilágához.

vegetable_basket_macefoto

forrás: tudatosvasarlo.hu

Folytathatnám a sort, de a fenti példák is megerősítik, hogy miért érdemesebb piacon termelőktől vásárolni, már csak a minőség miatt is. Arról nem is beszélve, hogy ezáltal nem a külföldi multik bevételeit növeljük, hanem a hazai őstermelőket támogatjuk, hogy fenn tudjanak maradni és még sokáig ehessük a friss, hazai finomságokat. 🙂

Sok helyen működik termelői piac, érdemes felkeresni őket és kipróbálni.

Online is sok lehetőség kínálkozik, néhány példa a sok közül, érdemes szétnézni. 🙂

http://szatyorbolt.hu/

http://www.termelotol.hu/

És egy utolsó gondolat a témához, aki tanult marketinget tudja, hogy mennyire tudatosan vannak felépítve a nagy hipermarketek ahhoz, hogy az ember sokkal több mindent vegyen meg, mint amire valójában szüksége van. Korábban mi is, amikor hipermarketben vásároltunk átmentünk az ún. “forró zónán”, ahol mindig vettünk valami olyat, ami nem szerepelt a bevásárló listán. A piacon ez a veszély nem fenyeget, ugyanis az alapvető élelmiszereket lehet beszerezni, nincs nagy marketing az egyéb rágcsáknak, édességeknek, csak akkor veszed meg, ha valóban úgy döntesz és nem befolyásol senki és semmi.

2. Vásárlás drogériában

A piaci árusoktól nem lehet megkapni mindent, ami egy nagybevásárláshoz kell, így ki kell egészíteni a vásárlást, ahol megkaphatjuk pl. WC papír, szemeteszsák, alufólia, stb.

A legtöbb piacon vannak erre külön drogéria kis üzletek, ami többnyire magyar vagy kínai üzemeltetésűek és jóval olcsóbbak, mint a nagy nevű drogériák. Félreértés ne essék, nem a drogériák ellen vagyok, csak jóval olcsóbban be lehet szerezni ugyanazt a márkájú fogkrémet egy kínai diszkontban (ami pl. Budapest belvárosában már minden sarkon van) vagy egy piaci drogériában.

3. Ruhanemű vásárlás

Újabban rákaptam a turiban való vásárlásra, pedig korábban,  se gusztusom nem volt, se tehetségem jó darabokat találni. 🙂 Ez jó pár évvel ezelőtt volt, akkor még nem voltak ilyen igényes vállfás turik, mint manapság. Hogy miért támogatom a másodkézből való ruhavásárlást? Mert sokszor jobb minőségűek, mint az üzletekben és az új árának töredékéért szerezhető be. A ruhaipar is egy hatalmas, a fogyasztói társadalom hátán felnőtt iparág, aminek a gazdagodásához mi járulunk hozzá azáltal, hogy töménytelenül vásároljuk szezonról szezonra az újabbnál újabb ruhákat. Amikor elkezdett nőni a pocakom, nem volt egyetlen nadrág sem, ami rám jött volna, így vettem, egy, azaz egy darab nadrágot és meg kell mondanom, felszabadító érzés volt, hogy nem kell reggel a ruhásszekrény előtt állnom, hogy mit vegyek fel. A mosásról nem is beszélve, amikor nem 5 meg kétszer 5 db nadrágot kell kimossak, hanem csak azt az egyet.

Ezt is elhitették velünk, valamint a sztárvilág mintája által belénk lett sulykolva, hogy választékosabban kell öltözködni és minél több ruhadarabod van, annál különb ember vagy. Nem!!!! Miért?!!

ruha

forrás: ricsajok.hu

Egy interjúban Tom Szaky, a TerraCycle alapító-igazgatója mondta, hogy egy nadrágja van, mert ezáltal is védi a földet. Pedig ő aztán megtehetné, hogy nagy ruhatárat tart fenn.

A cége munkásságáról nem is beszélve, íme a honlapjuk, de ez egy újabb cikk témája. 🙂

http://www.terracycle.hu/hu/

Hogy jön ez az egyéni felemelkedéshez? Mi döntjük el, hogy hol és mit vásárolunk. A sok kis pici vásárlásainkkal mi döntjük el, hogy egy külföldi multit gazdagítunk, vagy egy hazai termelőt. Mi döntjük el, hogy tovább károsítjuk a környezetünket, vagy egy pici apró lépéssel hozzájárulunk egy nagy iparág leépüléséhez, ami sokat árt a Földünknek.

Mindenki döntsön maga. 🙂

Egy hozzászólás Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s