A családi háztartás vezetése okosan

A reklámok nagy hatással vannak a fogyasztói társadalomra és mérhetetlen mennyiségben ösztönöznek arra, hogy vásároljuk, sokszor rengeteg felesleges terméket. Meggyőznek bennünket arról, hogy szükségünk van rá, pedig, ha józan ésszel mérlegeljük, valójában csak töredéke szükséges a mindennapjainkhoz.

Néhány téma és a saját példám, hogy győztem le a háztartásunk vezetésénél a reklámok befolyásoló erejét.

1. Takarítás

Én nagyon leegyszerűsítettem a takarító szereket a háztartásban, legfőbb alkotóelem az ecet és a víz. Ezzel az ecetes vízzel takarítom a fürdőszobát, konyhát, ablakokat, stb.

Ha lefolyótisztítóra van szükségem egy kis sót és szódabikarbónát használok még az ecet mellett.

Bútorfényezőnek az ecet mellé használok még citromlevet és olívaolajat.

Néhány példa az egyszerű és olcsó tisztítószerekre. Nem kell megvásárolnunk, amit a piac kínál, külön a fürdőszobai felületekre, külön a WC-re, külön a konyhára. Korábban én is mintegy 10 féle tisztítószert vásároltam össze, de miért? Mert elhittem, hogy erre szükségem van, pedig nem.

images

forrás: almaimotthona.hu

3. Mosás

A drága mosóporok és öblítők helyett mosószódát, mosódiót, ecetet és mosóbalzsamot használok. Nem kezdek bele nagy számolgatások levezetésébe, de higgyétek el sokkal olcsóbb és természetesebb megoldás.

Ehhez a témához kapcsolódnak a vízlágyítók. Ha kiszámoljuk, hogy mennyi pénzt költünk vízlágyítóra, és mennyit, ha tényleg tönkre megy a mosógépünk és kifizetjük a szerelőnek, akkor láthatjuk mekkora irreális különbség van közte. Egyszer nekem egy mosógépszerelő mondta, hogy ha tönkre is megy a fűtőszál, akkor is olcsóbb kicserélni, mint állandóan vízlágyítót venni.

Egyébként meg rendszeresen csinálok egy ecetes átmosást a mosógépben és évek óta hál’Istennek semmi baja a mosógépünknek, pedig nem egy mai darab.

2943_slide_headerforrás: babibiobolt.hu

 3. Tisztálkodás

Kiiktattam a háztartásból a rengetek szépségápolási cikket, arclemosó tonik, éjszakai, nappali arckrém, testápolók, tusfürdők, sampon+balzsamok, stb.

A fürdőkádunk széle most már nem úgy néz ki, mint egy drogéria üzlet, hanem van egy szappan, amivel tisztálkodunk és egy sampon.

A szappanokat a Manna Szappantól szerezzük be, kipróbáltam több házi készítésű szappant, de ez vált be. Mondhatnátok, hogy de milyen drága! És az nem drága, amikor összevásárolsz millió egy felesleges szépségápolási cikket, ami még a bőrödnek is árt?

https://manna.hu/

Korábban pl. amikor tusfürdőt használtunk, mindig vennem kellett testápolót is, mert nagyon száraz volt a bőröm, most mióta a Manna szappanokat használjuk egyáltalán nincs szükségem testápolóra. Ez is egy üzlet. Direkt úgy készítik a nagy márkák a termékeiket, hogy lehetőleg szükséged legyen a teljes termékpalettára és vedd is meg.

115-kamforos-arctisztito-szappan

forrás: manna.hu

Én anno az öko háztartás vezetésével egy nagyon jó könyv segítségével kezdtem el ismerkedni. Íme, itt van pdf formátumban, ha van, akit még szintén érdekel 🙂

oko_haztartas_2014         (forrás: andio.biz)

És hogy jön mindez az egyéni felemelkedéshez? A reklámok által irányítva és befolyásolva vagyunk. A nagy márkák tulajdonosait mi gazdagítjuk minden egyes vásárlásunkkal. Ha okosan mérlegeljük mi mindenre van valójában szükségünk, és nem hagyjuk magunkat megvezetni, akkor máris egy “magasabb dimenzióba” léptünk.

letöltés

forrás: tutitippek.hu

Az én tapasztalatom az, hogy amikor átálltam, felszabadító érzés volt. Én dönthetek és nem befolyásol semmi és senki. Győződj meg róla te magad, olvass utána és cselekedj. Persze mindenki maga dönt. 🙂

Egy hozzászólás Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s